Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit eivät suurennakaan haimatulehduksen vaaraa

Statiinit eivät suurennakaan haimatulehduksen vaaraa

Kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden on epäilty altistavan haimatulehduksille, mutta tuoreen brittitutkimuksen perusteella näin ei välttämättä olekaan. Statiinit saattavat päinvastoin vähentää haimatulehduksia.

Tutkijat selvittivät asiaa yhdistämällä 21 statiinitutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat yli 150 000 potilaan tiedoista. Potilaita oli seurattu 4–5 vuoden ajan.

Haimatulehdukset olivat suhteellisen harvinaisia, sillä vain noin 3–4 potilasta tuhannesta sairastui sellaiseen seurannan aikana. Riski sairastua oli kuitenkin noin viidenneksen pienempi, jos potilas oli statiinilääkityksellä.

Haimatulehdusriski on aiemmin havaittu potilailla, joiden veren triglyseriditasot ovat koholla. Heillä lääkärit ovat suosineet muita kolesterolilääkkeitä statiinien sijaan. Nyt saadut statiinitulokset perustuvat potilaisiin, joiden triglyseriditasot olivat normaalit tai vain hieman koholla.

Brittien tulokset viittaavat siihen, etteivät statiinit luultavasti altista haimatulehdukselle ainakaan potilaita, joiden triglyseriditasot ovat matalat. Tämän tutkimuksen perusteella on kuitenkin liian aikaista sanoa statiinien vähentävän haimatulehduksia.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:804–811)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1352090#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje