Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ylipainoiset lapset alttiita sappikiville

Ylipainoiset lapset alttiita sappikiville

Ylipainoisille ja lihaville lapsille kehittyy tavallista herkemmin sappikiviä, vaikka sappikiviä on pidetty lähinnä aikuisten vaivana. Riski ei ole kovin suuri, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden havainto on huolestuttava osoitus siitä, miten ylipainoon liittyvät taudit voivat iskeä ikään katsomatta.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa sappikivien todennäköisyys suureni mitä enemmän liikakiloja lapsella tai nuorella oli. Suurimmillaan sappikivien riski oli kahdeksankertainen verrattuna normaali- tai alipainoisten riskiin. Tämä havaittiin erittäin ylipainoisilla tytöillä. Tyttöjen sairastumisriski oli muutenkin suurempi kuin poikien, tutkijat havaitsivat.

Aikuisilla lihavuus on merkittävä sappikivien riskitekijä, joten on uskottavaa, että sama mekanismi koskee myös lapsia ja nuoria. Tutkimuksessa käytettiin 510 000:n 10–19-vuotiaan lapsen ja nuoren terveysrekisteritietoja.

Sappikiviä syntyy, kun sapen aineosat kiteytyvät sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Monilla sappikivet ovat oireettomia, mutta osalla ne aiheuttavat äkillisiä vatsakipuja, pahoinvointia ja oksentelua. Jos oireet toistuvat ja jatkuvat, sappikivet saadaan kuriin poistamalla sappi ja sappikivet leikkauksessa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition 2012)
http://journals.lww.com/jpgn/pages/default.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje