Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka-altistus raskauden aikana lisää lapsen astmariskiä

Tupakka-altistus raskauden aikana lisää lapsen astmariskiä

Raskauden aikana tupakoivat äidit todennäköisesti altistavat lapsensa astmalle ja hengityksen vinkunalle, tuore ruotsalaistutkimus vahvistaa. Sikiö on erityisen haavoittuvainen ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan.

Äidin tupakointi on aiemminkin yhdistetty lapsen astmariskiin, mutta tutkimuksissa on ollut vaikeuksia erottaa toisistaan raskaudenaikaisen ja syntymänjälkeisen altistuksen vaikutukset. Nyt julkaistussa tutkimuksessa tämä onnistui.

Tutkimukseen osallistui yli 21 000 lasta, joista 3 prosenttia oli altistunut äidin tupakoinnille vain kohdussa. Näiden lasten riski sairastaa astmaa tai siihen viittaavaa hengityksen vinkunaa 4–6-vuotiaana oli 39–65 prosenttia suurempi kuin tupakka-altistukselta säästyneiden. Riski myös suureni mitä enemmän äiti oli tupakoinut raskauden aikana ja etenkin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Altistuksen ja astman yhteys säilyi senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat analyysissä vanhempien koulutustason, perinnöllisen astma-alttiuden sekä lapsen sukupuolen ja syntymäpainon. Vaikuttaa siis siltä, että juuri tupakka-altistus selitti yhteyden.

Tulosten perusteella on mahdollista, että moni tupakoiva äiti altistaa lapsensa astmalle jo ennen kuin on tietoinen raskaudestaan, tutkijat kirjoittavat. Tulokset julkaistiin tieteellisessä American Journal of Critical Care Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2012)
http://ajrccm.atsjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje