Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Myöhään alkava dementia etenee hitaasti

Myöhään alkava dementia etenee hitaasti

Alzheimerin tauti saattaa edetä hitaasti, jos se todetaan vasta yli 80-vuotiaana, tuore tutkimus osoittaa. Tutkijat eivät vielä tiedä mistä tämä johtuu, mutta myöhään diagnosoitavat dementiat ovat mahdollisesti alkaneet jo kauan sitten, mutta etenevät hitaasti.

Tutkijat tekivät havaintonsa tutkimalla runsasta seitsemääsataa 65–90-vuotiasta yhdysvaltalaista, joista osa oli terveitä, osalla oli dementiaa lievempiä muisti- ja muita oireita ja osalla oli jo todettu Alzheimerin tauti.

Kun osallistujia verrattiin iän perusteella, 60- ja 70-vuotiaiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenivät nopeammin kuin yli 80-vuotiaiden, mikä näkyi myös Alzheimerin tautiin vaikuttavissa aivojen osissa. Myös selkäydinnäytteistä kerätyt merkkiaineet vahvistivat ilmiön.

Tutkijat pitävät tuloksiaan hyvin mielenkiintoisina, ja uskovat niillä olevan merkitystä muun muassa tulevien tutkimuksien kannalta. Jos esimerkiksi hoitotutkimuksiin valitaan iäkkäitä potilaita, hoidon vaikutuksesta ei välttämättä saada oikeaa käsitystä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Plos One -verkkolehdessä.

Alzheimerin tauti on yleisin dementian muoto. Se on harvinainen alle 65-vuotiailla, mutta yli 85-vuotiaista sitä sairastaa jopa viidennes. Potilaat elävät diagnoosin jälkeen kahdesta kahteenkymmeneen vuotta.

Uutispalvelu Duodecim
(Plos One 2012;doi:10.1371/journal.pone.0042325)
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0042325#abstract0

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje