Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Puolison sydänkohtaus voi laukaista masennuksen

Puolison sydänkohtaus voi laukaista masennuksen

Tanskalaistutkimuksen mukaan riski sairastua masennukseen ja ahdistukseen suurenee huomattavasti, jos puoliso sairastuu sydäninfarktiin. Riski on suuri etenkin, kun puoliso menehtyy infarktiin. Pahimmillaan ahdinko johtaa itsemurhaan, tulokset osoittavat.

Tulosten perusteella sydäninfarktiin kuolleiden puolisot joutuvat turvautumaan masennuslääkkeisiin ja rauhoittaviin huomattavasti todennäköisemmin kuin puolisot, joiden aviopuoliso menehtyy muuhun kuin infarktiin. Myös lievemmät sydänkohtaukset, jotka eivät johtaneet kuolemaan, lisäsivät puolisoiden oireilua, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.

Puolison masennusriski selittyy todennäköisesti sydänkohtauksen äkillisyydellä. Yllättävä sairastuminen ja kuolema ovat puolisolle psyykkisesti paljon rankempia kuin rakkaan menettäminen syöpään tai muuhun pitkäaikaissairauteen, jolloin asiaa ehtii käsitellä paremmin, tutkijat kirjoittavat. He toivovatkin, että lääkärit huomioisivat tämän ja hoitaisivat myös potilaidensa puolisoita.

Tanskalaisten tulokset julkaistiin European Heart Journalissa, ja ne perustuvat vuosina 1997–2008 kerättyihin rekisteritietoihin. Aineistoon valikoitui 16 000 miestä ja naista, joiden aviopuoliso oli menehtynyt sydäninfarktiin sekä 49 000 muihin syihin menehtyneen puolisoa. Lievempiä sairastumisia koskevat tulokset perustuvat 45 000 sydänkohtauspotilaan ja 130 000 muun sairaalahoitoa vaatineen, ei-kohtalokkaan sairauden kohdanneen sekä heidän puolisoidensa tietoihin.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2012;DOI:10.1093/eurheartj/ehs242)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2012/08/20/eurheartj.ehs242.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje