Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriinin syöpäteho ehkä luultua vähäisempi

Aspiriinin syöpäteho ehkä luultua vähäisempi

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet voivat ehkäistä monia syöpiä ja syöpäkuolemia. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella tuo vaikutus saattaa kuitenkin olla pienempi kuin on ajateltu.

Uusien tulosten valossa asetyylisalisyylihappoa pitää syödä päivittäin vähintään viiden vuoden ajan, jotta ehkäisytehon saisi. Näin pitkään lääkityksellä olevasta tuhannesta miehestä joka vuosi yksi säästyy syöpäkuolemalta. Naisilla vaikutus on hieman vähäisempi. Heillä lääkitys ehkäisee vuoden aikana kaksi syöpäkuolemaa jokaista viittätuhatta naista kohden.

Teho on tutkijoiden mukaan huomattava, mutta silti vähäisempi kuin joissain aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu. Vaikutukset todennäköisesti myös vaihtelevat eri ikäryhmissä, joissa syöpäkuolleisuus vaihtelee paljon.

Mahdollisten syöpähyötyjen lisäksi pitkäaikainen asetyylisalisyylihappokuuri voi aiheuttaa vatsahaavoja ja muita suolistovaivoja, joten sen aloittamista pitää punnita tarkoin, jotta siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä, ja ne perustuvat sadantuhannen yli kuusikymmentävuotiaan terveen miehen ja naisen terveystietoihin, jotka kerättiin osana suurta syöpäehkäisytutkimusta. Vuosien 1997–2008 aikana 5 100 osallistujaa menehtyi syöpään. Kaikista osallistujista runsas viidennes söi asetyylisalisyylihappoa päivittäin.

Uutispalvelu Duodecim
(JNCI 2012;DOI:10.1093/jnci/djs318)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2012/08/10/jnci.djs318.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje