Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Arkijumppa vähentää vanhusten kaatumisia

Arkijumppa vähentää vanhusten kaatumisia

Vanhusten luunmurtumien ehkäisy onnistuu myös ilman puntti- ja jumpparyhmiä. Saman hyödyn voi saada arkiaskareiden lomaan ujutetuilla voimistavilla liikkeillä. Australialaistutkijoiden havainto on tervetullut, sillä vain harva vanhus jaksaa voimistella säännöllisesti.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat runsaan kolmensadan yli 70-vuotiaan, vähintään kahdesti jo kaatuneen miehen ja naisen aineistoon. Osana tutkimusta he tekivät kotonaan tavallisia voima- ja tasapainoharjoituksia, arkiaskareiden ohessa tehtäviä liikkeitä tai hyvin kevyitä jumppaliikkeitä. Kevytjumppaa käytettiin vertailuryhmänä kahdelle muulle ryhmälle.

Tutkijoiden ajatus oli madaltaa jumppaamisen kynnystä opettamalla vanhuksille yksinkertaisia tasapainoa ja lihaksia parantavia liikkeitä, joita he voivat tehdä useita kertoja päivässä esimerkiksi tiskatessa, siivotessa tai istuessaan. Tasapainon harjoittamiseksi heitä opastettiin esimerkiksi vaihtelemaan painoa jalalta toiselle tai asunnossa liikkuessaan astumaan lattialla olevien esineiden ylitse. Lihasten voimistaminen tarkoitti esimerkiksi polvien koukistamista tai varpaille nousemista kurotellessa alhaalle tai ylös.

Varsinaisen harjoitusjakson jälkeen osallistujia seurattiin kaksitoista kuukautta, ja tuona aikana arkiryhmäläiset kaatuivat 172 kertaa, jumpparyhmäläiset 193 kertaa ja vertailuryhmäläiset 224 kertaa. Arkijumpan avulla vanhusten kaatumiset siis vähentyivät noin kolmanneksen vertailuryhmään verrattuna.

Tutkijat havaitsivat arkijumpan hyötyjen ulottuvan myös laajemmin vanhusten elämään. Sen ansiosta vanhukset muun muassa kokivat itsensä energisemmiksi ja pärjäsivät kotiaskareissa paremmin. Monille vanhuksille arkijumppa voikin olla parempi keino pitää itsensä kunnossa kuin perinteisemmät jumpat.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e4547)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4547

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje