Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Myöhäinen äänenmurros ennustaa alhaisempaa painoa aikuisena

Myöhäinen äänenmurros ennustaa alhaisempaa painoa aikuisena

Äänenmurros alkaa keskimäärin 14-vuotiaana, mutta poikien ei kannata huolestua, jos äänenmurros antaa odottaa itseään. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tämä saattaa ennakoida alhaisempaa painoa aikuisiällä ja mahdollisesti pienempää riskiä sairastua moniin ylipainoon liittyviin sairauksiin.

Tulosten perusteella näiden poikien painoindeksi on keskimäärin alhaisempi jo kaksivuotiaana, mutta sama havaitaan vielä kuusikymppisenä. Lisäksi heidän kehossaan on kuusikymppisenä vähemmän rasvaa ja heidän vyötärönsä on kapeampi kuin poikien, joiden äänenmurros on jo ohi tai meneillään neljätoistavuotiaana.

Havainnot vahvistavat varhaisen seksuaalisen kypsymisen liittyvän nopeampaan painon ja pituuden kehitykseen lapsuudessa ja suurempaan painoindeksiin aikuisena. Aiemmissa tutkimuksissa varhainen murrosikä on yhdistetty muun muassa korkeampaan verenpaineeseen aikuisena, joten havainnoilla voi olla merkitystä sydänsairauksien ja muiden korkeaan verenpaineeseen liittyvien sairauksien ymmärtämisessä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin pitkää brittitutkimusta, jossa kahtatuhatta vuonna 1946 syntynyttä miestä on seurattu syntymästä saakka. Miesten kasvua on kartoitettu koko heidän lapsuutensa ja aikuisikänsä. Murrosiän alkua ja äänenmurrosta selvitettiin osallistujien ollessa 14-vuotiaita.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2012;97:2844–2852)
http://jcem.endojournals.org/content/97/8/2844.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje