Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaakao hyväksi myös aivoille

Kaakao hyväksi myös aivoille

Kupillinen kaakaota voi muiden terveyshyötyjensä lisäksi auttaa pitämään muistin ja mielen kunnossa, tuore tutkimus vihjaa. Vaikutus johtunee terveellisistä flavanoleista, joita kaakaossa on runsaasti.

Kaakaon lisäksi flavanoleja on muun muassa teessä, punaviinissä, omenissa ja viinirypäleissä, mitkä kaakaon tavoin on yhdistetty dementiariskin pienentymiseen. Kauppojen suklaissa flavanoleja on yleensä niukasti, koska suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 90 iäkkään, lievää kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää potevan aineistoon. Osana tutkimusta heidät arvottiin kolmeen ryhmään, joissa juotiin flavanoleja 990 mg, 520 mg tai 45 mg sisältävää maitokaakaota päivittäin kahdeksan viikon ajan. Osallistujien ruokavaliosta rajattiin pois muut flavanolien lähteet.

Tutkimuksen lopussa toistetut kognitiiviset testit osoittivat 990 mg:n ja 520 mg:n annoksia juoneiden muistin ja hahmotuskyvyn parantuneen enemmän kuin 45 mg:n annoksia saaneiden. Parannus havaittiin myös testeissä, joissa mitattiin kognitiivisia taitoja kokonaisuudessaan.

Lisäksi flavanolit jonkin verran paransivat osallistujien insuliiniaineenvaihduntaa ja alensivat verenpainetta sekä haitallista oksidatiivista stressiä, mutta tämäkin havaittiin vain 990 mg ja 520 mg saaneiden ryhmissä. Insuliiniresistenssin vähentyminen selitti paljon kognitiivisten kykyjen parantumisesta, tutkijat havaitsivat.

Flavanolit saattavat vaikuttaa suoraan hermosoluihin, mutta taustalla voi myös olla aineenvaihdunnallisia mekanismeja, jotka parantavat aivojen verenkiertoa. Flavanolien tiedetään hieman alentavan verenpainetta ja ehkäisevän sydäntauteja. Sydäntaudit ja korkea verenpaine ovat tunnettuja dementian riskitekijöitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2012;60:794–801)
http://hyper.ahajournals.org/content/60/3/794.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje