Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta vähentää keski-ikäisten tulehdusta

Liikunta vähentää keski-ikäisten tulehdusta

Säännöllinen liikunta keski-iässä kohottaa kuntoa, mutta myös vähentää tulehdusmerkkiaineita kehossa, ja mahdollisesti sitä kautta myös sydänsairauksien riskiä.

Samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta lähinnä lyhyissä tutkimuksissa, joiden perusteella on vaikea päätellä pitkäaikaisvaikutuksia. Nyt julkaistut tulokset perustuvat kymmenvuotiseen seurantaan.

Tutkimuksessa säännöllinen vapaa-ajan liikunta liittyi pienempiin CRP- ja IL6-tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuksiin sekä tutkimuksen alussa että sen päättyessä vuosikymmen myöhemmin. Ero vähän liikkuviin pysyi vakaana halki seurannan.

Noin puolet osallistujista harrasti vähintään 2,5 tuntia viikossa kohtalaista tai fyysisesti rankkaa liikuntaa. Tutkimuksen kuluessa, ja etenkin eläköitymisen jälkeen, säännöllisesti liikkuvien määrä nousi huomattavasti. Verrattuna vähän liikkuviin heidän tulehdusmerkkiainepitoisuutensa pienenivät, mutta olivat silti suurempia kuin koko seurannan ajan säännöllisesti liikkuneiden.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset ovat tervetullut lisänäyttö liikunnan tulehdusta vähentävästä vaikutuksesta ja etenkin siitä, että nuo vaikutukset pysyvät pitkään, jos liikunta on pysyvä osa elämää.

Tutkimukseen osallistui 10 000 brittivirkamiestä, joita on seurattu vuodesta 1985 osana kuuluisaa Whitehall II -terveystutkimusta. Vapaa-ajan liikunnalla tarkoitettiin esimerkiksi reipasta kävelyä, pyöräilyä, urheilulajeja, mutta myös reippaita puutarhatöitä, kotitöitä ja muuta ns. hyötyliikuntaa.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.112.103879)
http://circ.ahajournals.org/content/early/2012/06/28/CIRCULATIONAHA.112.103879.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje