Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi jatkaa leviämistä vastatoimista huolimatta

Tupakointi jatkaa leviämistä vastatoimista huolimatta

Uusien arvioiden mukaan tupakointi on yleistynyt maailmassa entisestään, vaikka monet maat ovat ryhtyneet rajoittamaan tupakointia. Kasvu tapahtuu köyhissä ja keskituloisissa maissa, joissa tupakkalait eivät ole yhtä kattavia kuin varakkaissa.

WHO:n tuoreet arviot perustuvat vuosina 2008–2010 kerättyihin tietoihin. Mukana analyysissä olivat Bangladesh, Brasilia, Kiina, Egypti, Intia, Meksiko, Filippiinit, Puola, Venäjä, Thaimaa, Turkki, Ukraina, Uruguay ja Vietnam.

Tupakkatuotteiden käyttö on edelleen yleisempää miesten kuin naisten parissa, mutta naisten tupakointi on kasvamassa. Sukupuolten välinen ero tutkituissa maissa on silti suuri, sillä miehistä keskimäärin 41 prosenttia ja naisista keskimäärin 5 prosenttia tupakoi. Yhä useammin naiset kuitenkin aloittavat tupakoinnin nuorena ja lähentyvät aloitusiässä jo miehiä. Samaan aikaan hyvin harvat lopettavat tupakoinnin tai edes harkitsevat sitä.

Ääripäissä vertailussa olivat miesten osalta Venäjä, jossa 60 prosenttia tupakoi, ja Brasilia, jossa tupakoi 22 prosenttia yli 15-vuotiaista miehistä ja pojista. Egyptiläisnaisista vain puoli prosenttia tupakoi, kun puolalaisnaisista niin tekee 25 prosenttia. Eniten tupakkatuotteiden käyttäjiä on Kiinassa ja Intiassa, joiden kansalaisista 300 ja 275 miljoonaa tupakoi, nuuskaa tai käyttää muita tupakkatuotteita.

WHO:n arvioiden mukaan tupakkaan kuolee vuosittain noin kuusi miljoonaa ihmistä. Suurin taakka on edelleen rikkaissa maissa, joissa melkein viidennes kuolemista johtuu tupakoinnista, mutta tupakoinnin yleistyminen keskituloisissa ja köyhissä maissa voi muuttaa asetelman.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;380:668–679)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61085-X/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje