Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaakao saattaa alentaa verenpainetta

Kaakao saattaa alentaa verenpainetta

Kupillinen kaakaota päivittäin saattaa tuoreen katsaustutkimuksen perusteella alentaa verenpainetta. Vaikutus on vähäinen, mutta voi suoda pienen avun muiden toimien tueksi. Päivittäinen kaakaoannos 2–8 viikon ajan alentaa verenpainetta keskimäärin 2–3 mmHg verrattuna lumevalmisteeseen, tulokset osoittavat.

Kaakaon verenpainevaikutukset perustuvat todennäköisesti sen sisältämiin flavanoleihin, jotka voivat muodostaa verisuonien seinämiä rentouttavaa typpioksidia. Flavanolit myös vähentävät vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia kehossa.

Tulokset perustuvat kahdenkymmenen lyhyen kaakaotutkimuksen yhteisanalyysiin, johon kelpuutettiin 20 tutkimusta. Tutkimukset kestivät 2–8 viikkoa, ja niissä 860 osallistujaa nautti 3–100 grammaa tummaa suklaata tai kaakaojauhetta päivittäin. Annokset sisälsivät 30–1 000 mg flavanoleja.

Kaakaon verenpainevaikutukset ovat hyvinkin mahdollisia, mutta niitä olisi hyvä selvittää vielä pitemmissä tutkimuksissa, jotta teho varmistuu. Kaikista suklaista terveyshyötyjä ei joka tapauksessa saa, sillä kauppojen suklaissa flavanoleja on yleensä niukasti. Suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa. Suklaissa on myös paljon sokeria ja maitoa ja siksi ne voivat edistää lihomista ja siihen liittyviä terveyshaittoja.

Katsauksen tekivät arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tutkijat.

Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2012;DOI:10.1002/14651858.CD008893.pub2)
http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD007675.pub2

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje