Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinien sydänhyödyt suuremmat kuin diabeteshaitat

Statiinien sydänhyödyt suuremmat kuin diabeteshaitat

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet ehkäisevät sydän- ja verisuonioireita, mutta samalla altistavat diabetekselle. Tästä huolimatta lääkkeen hyödyt ovat monille potilaille suuremmat kuin sen haitat, tutkijat uskovat.

Lancet-lehdessä julkaistujen tulosten mukaan statiinien diabetesvaara painottuu lähinnä potilaisiin, joilla on diabeteksen riskitekijöitä jo lääkitystä aloitettaessa. Heidän riskinsä sairastua diabetekseen seuraavien viiden vuoden aikana suurenee noin 30 prosenttia statiinilääkityksen myötä. Samaan aikaan heidän riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee 40 %.

Potilailla, joilla ei ole diabeteksen riskitekijöitä, statiinit puolestaan pienentävät sydänriskejä 50 %. Heillä lääkitys ei myöskään altista diabetekselle, joten ainakin näillä potilailla statiinien hyödyt ovat selvät.

Tulokset perustuvat JUPITER-tutkimukseen, jossa yli 17 000 aikuista satunnaistettiin statiinilääkitykselle tai lumeryhmään viideksi vuodeksi.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;380:565–571)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61190-8/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje