Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Fysioterapiasta pieni apu Parkinson-potilaille

Fysioterapiasta pieni apu Parkinson-potilaille

Parkinsonin tautia hoidetaan pääosin lääkkeillä, mutta monien oireet voivat lievittyä myös fysioterapialla. Vaikutukset eivät tosin ole kovin suuria, tuore katsaustutkimus osoittaa.

Brittitutkijoiden tulosten perusteella fysioterapia voi muun muassa nopeuttaa kävelyä, parantaa tasapainoa sekä muutenkin helpottaa Parkinsonin tautiin kuuluvia motorisia vaikeuksia. Ei kuitenkaan ole varmaa miten paljon nämä muutokset parantavat potilaiden elämää käytännössä.

Tutkimuksessa pyrittiin myös vertaamaan eri fysioterapiamenetelmiä, mutta ainakaan tämän aineiston perusteella eroja ei juuri ole. Tutkimuksessa analysoitiin uudelleen 39 tutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut 1 800 potilasta.

Havaintojensa perusteella tutkijat uskovat fysioterapian auttavan Parkinson-potilaita, mutta vielä on epäselvää kuinka pitkäaikaisia hyödyt ovat. Analyysiin valitut tutkimukset kestivät keskimäärin vain kolmisen kuukautta.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e5004)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e5004

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje