Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nivelreumaa sairastavilla paljon iensairautta

Nivelreumaa sairastavilla paljon iensairautta

Tuoreen tutkimuksen mukaan nivelreumaa sairastavat potevat periodontiittia eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta huomattavasti todennäköisemmin kuin terveet. Heidän periodontiittinsa ovat myös usein vakavampia.

Vertailussa periodontiitti todettiin 65 prosentilla nivelreumapotilaista, mutta vain 28 prosentilla terveistä verrokeista. Monet seikat myös viittasivat siihen, että nivelreumapotilaiden periodontiitit olivat vakavampia kuin verrokeiden.

Havainnot eivät ole tyystin yllättäviä, sillä periodontiitti on liitetty nivelreumaan aiemminkin, ja sitä on epäilty yhdeksi nivelreuman laukaisevaksi tekijäksi. Tähän viittaavat mm. immunopatologiset tutkimukset, joiden mukaan infektiot voivat käynnistää autoimmuunivasteen, joka myöhemmin johtaa nivelreumaan. Prosessin liikkeellepanijaksi on ehdotettu parodontiittia ylläpitävää bakteeria Porfyromonas gingivalista.

Tutkimus julkaistiin Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä, ja siihen osallistui 91 nivelreumaa sairastavaa ja 93 tervettä aikuista. Kaikki osallistujat olivat savuttomia.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of the Rheumatic Diseases 2012;DOI:10.1136/annrheumdis-2011-200380))
http://ard.bmj.com/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje