Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syömishäiriöön voi liittyä myös päihdeongelmia

Syömishäiriöön voi liittyä myös päihdeongelmia

Bulimia, anoreksia ja muut syömishäiriöt eivät ole kovin yleisiä, mutta häiriöihin sairastuville niillä on monia haitallisia seurauksia. Syömishäiriöiset ovat muun muassa tavallista alttiimpia huumeiden ja alkoholin väärinkäytölle, masennukselle ja osa myös ylipainolle.

Tiedot perustuvat Pediatrics-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, johon osallistui 8 600 tyttöä ja naista. Osallistujat olivat 9–15-vuotiaita vuodet 1996–2008 kattaneen tutkimuksen alkaessa.

Seurannan aikana tehtyjen useiden kyselyjen perusteella 1–3 tyttöä sadasta poti jonkinasteista, ns. epätyypillistä ahmimis- ja oksenteluhäiriötä, jossa vuoronperään syödään paljon ja tyhjennetään vatsa ruokailun jälkeen.

Kun tutkijat vertasivat tyttöjä toisiinsa, heidän terveysriskinsä vaihtelivat syömishäiriön painotusten mukaisesti. Masennus ja lihominen olivat etenkin ahmimishäiriöisten riskejä, kun taas huumeet ja humalajuominen kasautuivat tytöille, joiden häiriö painottui oksenteluun. Verrattuna terveisiin samanikäisiin riskit olivat noin kaksinkertaisia.

Syömishäiriöiden hoito on parantunut vuosien varrella, mutta edelleen niihin liittyy merkittävä hengenvaara. Erityisen vaarallinen on anoreksia nervosa eli laihuushäiriö, mutta myös muut häiriöt voivat johtaa kuolemaan.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2012;130:e289–e295)
http://pediatrics.aappublications.org/content/130/2/e289.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje