Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta lievittää sydänpotilaan masennusta

Liikunta lievittää sydänpotilaan masennusta

Viikoittainen liikunnan harrastaminen parantaa sydänpotilaiden fyysistä kuntoa, mutta voi lisäksi helpottaa masennusoireita, jotka ovat yleisiä sydänoireisiin sairastuneilla. Yhdysvaltalaistutkimuksessa hyödyt sai liikkumalla puoli tuntia kolmesti viikossa.

Liikunnan avulla masennusoireet alkoivat lievittyä jo kolmessa kuukaudessa, ja tämä havaittiin seurantatesteissä vielä vuoden kuluttua. Myös potilaiden fyysinen kunto parani, ja he myös säästyivät kuolemalta tai uusilta sairaalajaksoilta hieman todennäköisemmin kuin verrokit, jotka eivät harrastaneet liikuntaa.

Liikunnan ja mielialan yhteys on tunnettu ennenkin, mutta yhdysvaltalaisten tulokset tuovat tärkeää lisätietoa liikunnan merkityksestä sydänpotilaiden hoidossa. Kunnon kohentumisen lisäksi sillä on osansa mielialan parantamisessa ja ylläpitämisessä, mikä heijastuu myös muuhun terveyteen.

Tutkimukseen osallistui 2 300 sydämen vajaatoimintaa sairastavaa, joista puolet jatkoi entisellä hoidolla ja puolet satunnaistettiin ohjattuun liikuntaan kolmeksi kuukaudeksi, minkä jälkeen potilaita kehotettiin jatkamaan liikuntaa itsenäisesti. Masennusta ja muita oireita seurattiin toistuvasti läpi nelivuotisen seurantajakson.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:465-474)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1273016#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje