Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vyötärölihavuus ja D-vitamiinin vähyys saattavat yhdessä lisätä diabetesriskiä

Vyötärölihavuus ja D-vitamiinin vähyys saattavat yhdessä lisätä diabetesriskiä

Keskivartalolihavuus ja D-vitamiinin puute yhdessä voivat suurentaa heikentyneen insuliiniaineenvaihdunnan vaaraa selvästi enemmän kuin kumpikaan riskitekijä itsenäisesti. D-vitamiinin puute ja keskivartalolihavuus on kummatkin liitetty diabeteksen riskiin jo useasti aiemmin, mutta havainto niiden yhteisvaikutuksesta on uusi.

Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ylipainoiset, joiden D-vitamiinipitoisuus oli viitetasolla, kärsivät heikentyneestä insuliiniaineenvaihdunnasta 20 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Insuliiniresistenssin riski osoittautui 32-kertaiseksi, jos ylipainoisen D-vitamiinipitoisuudet olivat pienet. Ylipainon arvioinnissa käytettiin painoindeksiä sekä vyötärön ympärystä.

Aiemmissa tutkimuksissa liikalihavien D-vitamiinipitoisuudet on havaittu tavanomaista pienemmiksi. Tämä voi johtua ravitsemuksellisista seikoista, mutta myös siitä, että rasvaliukoisena vitamiinina D-vitamiini on kerääntynyt ylipainoisten rasvakudokseen, eikä sitä riitä tarpeeksi muualle elimistön käyttöön.

Tutkimusasetelman vuoksi nyt saaduista tuloksista ei voi kuitenkaan varmuudella päätellä, onko ylipainon, alhaisten D-vitamiinipitoisuuksien ja insuliiniresistenssin välinen yhteys kausaalinen. Viimeaikaisissa tutkimuksissa D-vitamiinipitoisuus on myös liitetty useisiin tekijöihin kuten sosiodemografiseen asemaan, ravintotottumuksiin, elintapoihin ja metaboliseen terveyteen, jotka saattavat ainakin osaksi selittää D-vitamiinipitoisuuksien ja sairauksien välillä havaittuja yhteyksiä.

Tutkijat kaipaavat seuraavaksi tutkimuksia selvittämään, voisiko D-vitamiinilisä auttaa liikapainoisia ja leveästä vyötärönympäryksestä kärsiviä välttymään diabetekselta ja insuliiniaineenvaihdunnan häiriintymiseltä. Tutkijat kuitenkin korostavat, että D-vitamiinin puute on vain yksi monista diabeteksen riskitekijöistä ja todennäköisesti kustannustehokkain tapa ehkäistä sairautta olisi liikunnan lisääminen.

Tutkimukseen osallistui 5 800 yli 20-vuotiasta miestä ja naista.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012 doi: 10.2337/dc12-0235)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/06/25/dc12-0235.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje