Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Valkosoluilla ehkä osa aikuistyypin diabeteksen synnyssä

Tutkimus: Valkosoluilla ehkä osa aikuistyypin diabeteksen synnyssä

Kalifornian yliopiston tutkijat uskovat neutrofiili-valkosolujen mahdollisesti edistävän insuliiniresistenssiä ja siten myös aikuistyypin diabetesta. Havainto on yllättävä ja erittäin mielenkiintoinen. Neutrofiilien ei ole tiedetty vaikuttavan insuliinitasapainoon.

Havainnot perustuvat hiiren ja ihmisen rasvasoluilla sekä elävillä hiirillä tehtyihin kokeisiin. Kokeissa neutrofiilien erittämän neutrofiilielastaasi-entsyymin havaittiin haittaavan insuliinin signaaliteitä sekä heikentävän insuliinin tehoa resistenssiä lisäämällä. Kun neutrofiilielastaasin eli NE-entsyymin toiminta estettiin lihavilla hiirillä, insuliinin toiminta palasi ennalleen.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että neutrofiilien insuliinivaikutukset tarjoavat uuden reitin insuliiniresistenssin ja diabeteksen hoitoon. Ainakin periaatteessa NE-entsyymin toiminnan estäminen saattaisi parantaa tai hillitä insuliiniresistenssiä myös ihmisillä.

NE-entsyymin estäjälääkkeitä käytetään Japanissa emfyseeman eli ilmapöhön hoidossa. Yhdysvalloissa sitä testataan myös nuoruustyypin diabetekseen.

Tutkimus julkaistiin Nature Medicine -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature Medicine 2012)
http://www.nature.com/nm/index.html

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje