Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uusi lääkeyhdistelmä tuo toivoa tuberkuloosin vastaiseen taisteluun

Uusi lääkeyhdistelmä tuo toivoa tuberkuloosin vastaiseen taisteluun

Tuberkuloosista on muodostunut yhä merkittävämpi maailmanlaajuinen ongelma tuberkuloosilääkkeille vastustuskykyisten kantojen yleistyttyä. Uusi lääkeyhdistelmä saattaa kuitenkin tuoda toivoa tuberkuloosin vastaiseen taisteluun.

Lancet-lehdessä julkaistussa satunnaistetussa lääkekokeessa osoitettiin, että uusi kolmen lääkkeen yhdistelmä tappoi kahden viikon sisällä yli 99 prosenttia keuhkotuberkuloosipotilaiden tuberkuloosibakteereista. Uuden yhdistelmän teho oli jopa parempi kuin yleisesti käytössä olevan lääkeyhdistelmän.

Etelä-Afrikassa toteutetun kokeen uusi lääkeyhdistelmä sisälsi tuberkuloosilääkekandidaattia PA-824, tuberkuloosin ensilinjan lääkkeeksi suunniteltua antibioottia moksifloksasiinia sekä nykyistä tuberkuloosilääke pyratsiiniamidia.

Jos lääkeyhdistelmän teho varmistuu lisätutkimuksissa, sitä voi käyttää nykyisille lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloosikantojen sekä lääkeherkkien kantojen hoitoon. Eräiden arvioiden mukaan lääkeresistenttiin tuberkuloosiin sairastuu vuosittain 400 000 ihmistä ja tuberkuloosiin kuolee 1,4 miljoonaa ihmistä. Merkittävä etu olisi, että uutta lääkeyhdistelmää voi käyttää samanaikaisesti HIV-lääkityksen kanssa, mikä on ollut ongelmana joidenkin lääkeyhdistelmien kohdalla. Tuberkuloosi on HIV-potilaiden yleisin kuolemanaiheuttaja.

Tutkijat korostavat, että tuberkuloosien uusia lääkeyhdistelmiä tulisi käyttää tulevaisuudessa rationaalisesti ja väärinkäytökset pitäisi estää, jotteivät tuberkuloosikannat muutu vastuskykyisiksi lääkkeille ennen kuin uusia kyetään kehittämään.

Tuberkuloosin hoidossa käytetään aina usean lääkkeen yhdistelmiä, sillä resistenssin kehittyminen on suhteellisen nopeaa. Tuberkuloosi on maailmanlaajuisesti katsottuna harvinainen Suomessa, jossa tuberkuloosiin sairastuu vuosittain noin neljäsataa ihmistä. Suomalaisten kannalta lähimmät ongelma-alueet ovat Viro ja Venäjä, missä myös lääkeresistentit tuberkuloosikannat ovat yleistyneet.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012 doi:10.1016/S0140-6736(12)61080-0 )
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61080-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje