Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psyykkinen ahdinko voi lyhentää elämää

Psyykkinen ahdinko voi lyhentää elämää

Alakuloisuus, ahdistus ja muut psykologiset vaikeudet voivat brittitutkimuksen mukaan altistaa monista kroonisista sairauksista johtuville kuolemille. Yhteydet havaitaan jo suhteellisen alhaisilla stressitasoilla, jotka eivät vielä täytä mielisairauden kriteereitä.

Brittien tutkimuksessa lievä psyykkinen ahdinko liittyi 20 prosenttia suurempaan ja huomattava ahdinko 40 prosenttia suurempaan riskiin kuolla kahdeksanvuotisen seurannan aikana. Vertailukohtana olivat osallistujat, jotka eivät kokeneet masennusta, ahdistuneisuutta, itsetunto-ongelmia tai muuta psyykkistä ahdinkoa.

Oireilu liittyi riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin sekä ulkoisiin syihin, mutta syöpäkuolleisuus suureni vain, jos oireilu oli hyvin voimakasta.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteydet johtuvat, mutta aikaisemmissa tutkimuksissa niitä on selitetty suorilla ja epäsuorilla tekijöillä. Akuutti psyykkinen stressi voi esimerkiksi haitata sydämen ja verenkierron toimintaa sekä suurentaa kortisolin ja tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuksia. Myös elintavat, kuten tupakointi ja alkoholinkäyttö, voivat osaltaan vaikuttaa tuloksiin. Tutkijat kuitenkin huomioivat nämä ja monet muut elintavat eivätkä ne selittäneet kuin osan havainnoista.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen kymmenen terveystutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 68 000 yli 35-vuotiaan tiedoista. Keskimäärin kahdeksanvuotisen seurannan aikana heistä 8 400 menehtyi. Tulokset julkaisi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e4933)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4933

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje