Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Juusto saattaa hiukan pienentää diabetesriskiä

Juusto saattaa hiukan pienentää diabetesriskiä

Muutamat tutkimukset ovat vihjanneet runsaasti maitotuotteita käyttävien säästyvän aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin. Maitotuotteet saattavat kuitenkin vaikuttaa diabetesriskiin eri tavoin.

Tuoreessa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, ettei maitotuotteiden kokonaiskulutus ollut yhteydessä aikuistyypin diabeteksen vaaraan. Kuitenkin runsaasti juustoa sekä muita maitohappokäymisen avulla valmistettuja maitotuotteita kuten jukurttia ja piimää nauttivien diabetesriski osoittautui reilun kymmenyksen pienemmäksi kuin näitä tuotteita vähiten käyttävien.

Maitotuotteiden ja diabeteksen yhteys voi johtua monestakin seikasta, mutta nykyinen tutkimustieto ei vielä riitä mekanismin selittämiseen. Säännöllinen hapanmaitotuotteiden kulutus saattaa myös kuvastaa muutenkin terveellistä ruokavaliota, mikä voi selittää maitoon liitettyjä hyötyjä. Nyt saadut tulokset tuleekin vahvistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin voidaan varmasti sanoa juuston ja hapanmaitotuotteiden ehkäisevän aikuistyypin diabetesta.

Tutkimuksessa hyödynnettiin laajan kahdeksassa Euroopan maassa toteutetun syöpä- ja ravitsemustutkimuksen aineistoa, joka koostui 340 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Diabetekseen sairastuneita oli 12 000. Maitotuotteiden kulutus kartoitettiin ruoka-ainekyselyllä.

Uutispalvelu Duodecim
American Journal of Clinical Nutrition 2012;doi:10.3945/ajcn.111.021907)
http://www.ajcn.org/content/early/2012/06/28/ajcn.111.021907.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje