Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisätodisteita vuorotyön terveyshaitoista

Lisätodisteita vuorotyön terveyshaitoista

Vuorotyötä tekevät sairastuvat sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen päivätyöläisiä herkemmin, paljastaa tuore brittitutkijoiden tekemä katsaus. Vuorotyö on liitetty useisiin terveyshaittoihin aiemminkin, mutta nyt julkaistu tutkimus on laajin vuorotyön vaaroista tehty selvitys.

Vuorotyön tiedetään häiritsevän kehon sisäisen kellon rytmiä ja se on yhdistetty lukuisissa tutkimuksissa korkean verenpaineen, diabeteksen, epäsuotuisten kolesteroliarvojen ja syövän vaaraan. Yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin on pysynyt kuitenkin kiistanalaisena.

Selvittääkseen vuorotyön ja sydäntapahtumien yhteyttä analysoivat tutkijat BMJ-lehdessä julkaistussa katsauksessa 34 tutkimuksen tulokset. Tutkimuksiin oli osallistunut yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Tulokset paljastivat, että vuorotyötä tekevät saivat sydänkohtauksen 23 prosenttia, sepelvaltimotautikohtauksen 24 prosenttia ja aivohalvauksen viisi prosenttia todennäköisemmin kuin päivätyötä tekevät. Erityisesti yövuorojen todettiin lisäävän sepelvaltimotaudin riskiä, joka osoittautui yötyöläisillä 41 prosenttia arkityöläisiä suuremmaksi.

Vuorotyön ei kuitenkaan havaittu lisäävän minkään sairauden kuolleisuutta.

Katsauksen kirjoittajat toteavat, että vaikka nyt havaitut erot olivat sinänsä vaatimattomia, on vuorotyön terveyshaitoilla merkittävä kansanterveydellinen vaikutus sen yleisyyden vuoksi. Tutkijoiden mukaan vuorotyötä tekeviä tulisi informoida entistä paremmin vuorotyön mahdollisista haitoista ja sydän- ja verisuonisairauksien oireista. Lisäksi tutkijat toivovat, että vuorotyöläisille räätälöitäisiin seulontaohjelmia, joiden avulla voitaisiin herkemmin havaita ja hoitaa sydänsairauksien riskitekijöitä kuten korkeaa verenpainetta ja epäsuotuisia kolesteroliarvoja.

Suomessa noin neljännes työntekijöistä tekee vuorotyötä tai noudattaa hyvin epäsäännöllisiä työaikoja. Tutkimuksissa havaitut vuorotyön haitalliset terveysvaikutukset voivat selittyä monella tavoin. Merkittävin syy lienee unen ja vuorokausirytmien häiriintyminen, mutta todennäköisesti myös ravitsemuksellisilla tekijöillä sekä vuorotyön vaikutuksella sosiaaliseen elämään on oma roolinsa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e4800)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4800

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje