Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Dementian vaara näkyy telomeereissa

Dementian vaara näkyy telomeereissa

Kromosomien päitä suojaavien telomeerien pituus saattaa kertoa kuinka todennäköisesti ihminen sairastuu dementiaan. Lyhyet telomeerit näyttäisivät näet tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ennakoivan dementian sekä kuolleisuuden vaarasta.

Telomeerejä on kutsuttu kehon biologiseksi kelloksi, koska ne lyhenevät solun jakautuessa. Kun telomeerien pituus pienenee kriittiseksi, solu ei kykene enää jakautumaan vaan kuolee. Lyhentyminen aiheuttaa myös kromosomien epävakautta, mikä puolestaan saattaa altistaa sairauksille. Telomeerien lyhyys onkin liitetty useisiin sairauksiin kuten syöpään, sydäntauteihin ja aivohalvaukseen.

Archives of Neurology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kartoitettiin nyt etenevässä tutkimusasetelmassa telomeerien pituuden, dementian ja kuolleisuuden yhteyttä. Tutkimuksessa lähes kahdeltatuhannelta yli 65-vuotiaalta mieheltä ja naiselta mitattiin valkosolujen telomeerien pituus, jonka jälkeen heitä seurattiin jopa kuudentoista vuoden ajan. Osa tutkituista kärsi dementiasta jo mittaushetkellä ja osa sairastui seurannan aikana. Suurin osa dementiasta oli Alzheimerin tautia.

Tutkimuksen tulokset vahvistivat useita telomeerien pituudesta aiemmin tehtyjä havaintoja. Iäkkäiden telomeerit osoittautuivat kokonaisuudessaan nuorempien telomeereja lyhyemmiksi, mutta yksilökohtaiset erot olivat samanikäisillä huomattavia. Seurannan aikana potilaat, joiden telomeerit olivat lyhyitä, kuolivat muita todennäköisemmin.

Lisäksi mittaukset osoittivat, että dementiasta seurannan alussa kärsineiden tai siihen seurannan aikana sairastuneiden telomeerit olivat keskimäärin lyhyemmät kuin dementialta säästyneiden joskin erot telomeerien pituudessa olivat vaatimattomia. Telomeerien lyhyyden todettiin ennustavan myös varhain puhkeavasta dementiasta, mutta yhteys osoittautui merkitseväksi vain naisilla.

Tulokset jättävät avoimeksi muitakin telomeeritutkijoita askarruttaneen kysymyksen; johtuuko sairastaminen ja kuolleisuus lopulta telomeerien lyhyydestä, vai onko telomeerien lyheneminen vain merkkitekijä ikääntymisprosessille.

Uutispalvelu Duodecim
Archives of Neurology 2012;():1-8. doi:10.1001/archneurol.2012.1541
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1217317

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje