Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Katsaus: solarium käyttö aiheuttaa tuhansia melanoomatapauksia vuodessa

Katsaus: solarium käyttö aiheuttaa tuhansia melanoomatapauksia vuodessa

Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan Euroopassa diagnostisoidaan yli 3 000 uutta melanoomatapausta vuodessa solariumin käytön seurauksena.

Ihomelanooma on ollut vuosikymmenien ajan nopeimmin yleistyviä syöpiä länsimaissa. Tärkeimmäksi melanooman riskitekijäksi on tunnistettu auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama ihon palaminen. Vastaavasti solariumin merkityksestä ihomelanooman riskitekijänä on kerääntynyt puutteellisesti tietoa. Solariumiin on suhtauduttu kuitenkin koko ajan yhä kriittisemmin eikä sen käyttöä ole suositeltu alaikäisille tai herkkäihoisille.

Nyt BMJ – lehdessä julkaistu katsaus tarjoaa lisätietoa solariumin vaaroista. Katsauksessa uudelleen analysoitiin 27 ihosyövän ja solariumin yhteyttä kartoittaneen tutkimuksen tulokset. Tutkimukset oli toteutettu vuosien 1981–2012 aikana.

Tulokset paljastivat, että Euroopassa vuosittain todetusta 64 000 uudesta melanoomatapauksesta viisi prosenttia eli 3 400 melanoomaa on seurausta solariumin käytöstä. Solariumia käyttävien riski sairastua melanoomaan osoittautui 20 prosenttia suuremmaksi kuin niiden, jotka eivät olleet koskaan solariumia käyttäneet. Riski nousi 87 prosenttiin, jos solariumaltistus oli tapahtunut alle 35-vuotiaana.

Tutkijoiden mukaan aiemmat tutkimukset ovat todennäköisesti aliarvioineet solariumin merkityksen melanooman riskitekijänä, sillä solariumrusketuksen hankkiminen on verrattain uusi ilmiö. Koska solariumin käyttö on kuluneen viiden vuoden aikana yleistynyt entisestään, voi riski osoittautua tulevissa tutkimuksissa vielä nyt havaittua suuremmaksi.

Tutkijoiden mukaan solariumyrittäjät eivät ole osoittanut riittävää itsesäätelyä, minkä vuoksi tiukemmat rajoitukset ovat tervetulleita. Kirjoittajien mukaan erityisesti alaikäisten solariumin käyttöä tulisi rajoittaa ja itsepalvelusolariumit kieltää. Näin onkin toimittu jo eräissä maissa kuten Australiassa. Myös Suomessa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on ajanut itsepalvelusolariumien kieltämistä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e4757)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4757

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje