Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lemmikkikoira suojaa vauvaa hengitystieinfektioilta

Lemmikkikoira suojaa vauvaa hengitystieinfektioilta

Vauvat, joiden kotona on koira tai kissa, säästyvät muita vauvoja todennäköisemmin hengitystieinfektioilta ensimmäisen elinvuoden aikana. Erityisesti koirakontakteilla näyttäisi olevan hengitystieoireilta ja hengitystieinfektiolta suojaava vaikutus.

Tulokset perustuvat suomalaistutkimukseen, jossa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Lapsuuden kasvuympäristö ja allergiat – tutkimuksen aineistoa. Tutkimuksessa kartoitettiin koiralle ja kissalle altistumisen yhteyttä lapsen ensimmäisen elinvuoden hengitystieoireisiin ja infektioihin. Tutkimuksessa seurattiin loppuraskaudesta asti lähes 400 lasta, joista osa asui syntymähetkellä maatilalla, osa haja-asutusalueella tai esikaupunkialueella Itä- ja Keski-Suomessa. Lasten hengitystieoireita ja eläinaltistusta seurattiin viikoittaisten päiväkirjojen sekä yhden vuoden iässä täytetyn kyselyn avulla.

Tutkimuksessa koiralle ensimmäisenä elinvuotenaan altistuneiden lasten havaittiin sairastavan harvemmin kuin lasten, joilla koirakontakteja ei ollut. Kissakontakteilla oli samansuuntainen yhteys, joka ei kuitenkaan ollut tilastollisesti merkitsevä. Kotona koiria kohdanneiden lasten korvatulehdusriski osoittautui lähes puolta pienemmäksi ja antibioottikuurien tarve noin kolmanneksen pienemmäksi kuin koiralle altistumattomien lasten. Merkittävin suojavaikutus todettiin niissä kodeissa, joissa koirat viettivät vain osan päivää sisätiloissa.

Eija Bergrothin johtaman tutkimuksen havainnot vahvistavat käsitystä siitä, että varhainen eläinkontakteille altistuminen muokkaa lapsen kehittyvää immunologiaa allergiasta poispäin. Lisäksi tulokset tukevat hypoteesia, jonka mukaan varhainen eläinaltistus saattaa tasapainottaa immuunijärjestelmän kehittymistä ja estää tarpeettoman voimakkaita vasteita tavallisia taudinaiheuttajia kohtaan. Tämä puolestaan voisi antaa pienelle lapselle paremman suojan yleisiä hengitystieviruksia vastaan.

Uutispalvelu Duodecim
Pediatrics 2012 (doi: 10.1542/peds.2011-2825)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/07/03/peds.2011-2825.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje