Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikkumattomuus syypäänä miljooniin ennenaikaisiin kuolemiin

Liikkumattomuus syypäänä miljooniin ennenaikaisiin kuolemiin

Yli viisi miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ennenaikaisesti liikkumisen puutteen vuoksi. Jos liikkumattomuus saataisiin kitkettyä, pitenisi maapallon väestön odotettavissa oleva elinaika kahdeksalla kuukaudella.

Tulokset perustuvat arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa kartoitettiin liikkumattomuuden ja yleisten sairauksien välisiä yhteyksiä väestötilastoja hyödyntämällä. Tutkijaryhmään kuului asiantuntijoita ympäri maailmaa ja myös Suomi osallistui tutkimukseen.

Asiantuntijat laskivat, että liikkumattomuus aiheuttaa kuusi prosenttia sepelvaltimotaudin, seitsemän prosenttia tyypin 2 diabeteksen, kymmenen prosenttia rintasyövän ja paksusuolen syövän kuolleisuudesta. Vuonna 2008 liikkumattomuus oli syypäänä lähes kymmenesosaan kaikista kuolemantapauksista eli yhteensä 5,3 miljoonaan kuolemantapaukseen.

Tutkijat toteavat tulostensa paljastavan, kuinka merkittävä terveyshaitta liikkumisen puute on maailmanlaajuisesti katsottuna. He laskivat, että jos liikkuminen yleistyisi neljänneksen verran, vähenisivät vuosittaiset kuolemantapaukset yli 1,3 miljoonalla. Vastaavasti jos liikkumattomuus saataisiin kitkettyä, pitenisi maapallon väestön odotettavissa oleva elinaika kahdeksalla kuukaudella.

Samaisessa Lancet-lehden teemanumerossa julkaistiin myös useita muita liikkumisen ja terveyden yhteyttä käsitteleviä tutkimuksia ja kirjoituksia. Kirjoituksissa pohdittiin, että liikkumattomuuden haittojen selättämisessä maiden päätöksentekijöillä on merkittävä rooli. Erityisesti arjen liikuntamahdollisuuksia tulisi lisätä. Lisäksi ihmisiä pitäisi informoida nykyistä enemmän liikkumattomuuden vaaroista.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet doi:10.1016/S0140-6736(12)61031-9 )
http://www.lancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61031-9/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje