Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kovan rasvan lähteellä merkitystä

Kovan rasvan lähteellä merkitystä

Sydämen terveyden kannalta ei välttämättä ole yhdentekevää mistä ruuista kovaa rasvaa saadaan. Tuoreen tutkimuksen perusteella näet näyttää siltä, että erityisesti tyydyttyneen rasvan saaminen lihasta lisää sydän- ja verisuonitapahtumien vaaraa.

Ravitsemussuosituksissa ohjeistetaan rajoittamaan tyydyttyneitä rasvoja sisältävien ruokien kulutusta sydämen hyvinvoinnin vuoksi. Seurantatutkimuksissa ei ole kuitenkaan löydetty vahvaa yhteyttä kovan rasvan kokonaissaannin ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä.

American Journal of Clinical Nutrition – lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiinkin, miten eri ruoka-aineiden kovat rasvat liittyivät sydäntapahtumien vaaraan. Tutkijat seurasivat 5 200 iältään 42–84-vuotiasta aikuista kymmenen vuoden ajan. Osallistujien ruokavaliota kartoitettiin ruoka-ainekyselyllä. Seurannan aikana todettiin 316 sydän- ja verisuonitapahtumaa.

Tuloksista ilmeni, että maitotuotteista kovaa rasvaa saavat sairastuivat sydäntapahtumiin muita epätodennäköisemmin. Vastaavasti runsaasti tyydyttyneitä rasvoja lihasta saaneiden sydän- ja verisuonitapahtumien vaara osoittautui muita korkeammaksi. Tutkijat laskivat, että jos kaksi prosenttia lihasta saatavan kovan rasvan energiasta korvattaisiin maitotuotteiden kovalla rasvalla, pienenisi sydäntapahtumien riski neljänneksen. Kasvisrasvan ja voin kovien rasvojen ja sydäntapahtumien välillä ei havaittu merkitsevää yhteyttä, mikä saattaa johtua siitä, että erot niiden kulutuksessa olivat vähäiset.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että tyydyttyneiden rasvojen terveyshaitat saattavat olla ruuan lähteestä riippuvia. Toisaalta on myös mahdollista, että maidon ja lihan muut ravintoaineet selittävät osaltaan nyt tehtyjä havaintoja.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2012 doi: 10.3945/ajcn.112.037770)
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.112.037770v1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje