Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kohtuukäyttö liitoksissa pienempään nivelreumariskiin

Kohtuukäyttö liitoksissa pienempään nivelreumariskiin

Säännöllisesti vähäisiä määriä alkoholia juovat naiset saattavat sairastua nivelreumaan täysraittiita hieman harvemmin. Suojavaikutus näyttäisi syntyvän jo kolmesta viikkoannoksesta.

Tulos perustuu ruotsalaistutkimukseen, jossa havaittiin vähintään kolme lasillista viikossa yli kymmenen vuoden ajan juoneiden naisten sairastuvan nivelreumaan noin puolet epätodennäköisemmin kuin täysraittiiden. Riski oli samankaltainen riippumatta siitä, joivatko naiset viiniä, olutta tai väkeviä.

Kohtuullinen alkoholinkäyttö on liitetty aiemmin myös muihin terveyshyötyihin kuten sydäntautiriskin pienentymiseen, mutta siihen liittyy myös monia haittoja. Alkoholia ei yleisesti suositellakaan minkään sairauden ehkäisyksi.

Tutkijat eivät osaa myöskään varmuudella sanoa, mihin tutkimuksessa havaittu alkoholin mahdollinen suojavaikutus perustuisi. Todennäköisesti syynä on alkoholin kehon immuunivastetta alentava vaikutus, sillä nivelreumassa elimistön immunologinen puolustus on suuntautunut väärin omaa kudosta vastaan.

Nivelreuma on pitkäaikainen nivelten sairaus, jonka aiheuttajaa ei tunneta. Sairaus on naisilla 2–3 kertaa yleisempi kuin miehillä. Nivelreumaa sairastaa melkein yksi sadasta yli 16-vuotiaasta suomalaisesta.

BMJ-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 34 140 naista, jotka olivat syntyneet vuosina 1914–1948. Naisten elämäntapoja kartoitettiin vuosina 1987 ja 1997. Naisia seurattiin keskimäärin seitsemän vuoden ajan ja yhteensä seuranta kattoi 226 032 henkilövuotta, joiden aikana todettiin lähes 200 uutta nivelreumatapausta.

Uutispalvelu Duodecim
BMJ 2012;345:e4230
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4230

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje