Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Viikonloppuna aivohalvaukset arkipäiviä vaarallisempia

Viikonloppuna aivohalvaukset arkipäiviä vaarallisempia

Viikonloppuna sairaalahoitoon aivohalvauksen vuoksi joutuneiden ennuste on huonompi kuin arkipäivisin hoitoon hakeutuvien, tuore brittitutkimus osoittaa. Sama ilmiö on havaittu aiemmin useiden muiden sairauksien kuten sydäninfarktin kohdalla, mutta näyttö aivohalvauksen suhteen on ollut ristiriitaista.

Archives of Neurology – lehdessä julkaistujen tulosten perusteella aivohalvauksen takia englantilaissairaaloihin viikonloppuna tuodut saivat huonompaa hoitoa viidellä kuudesta mitatusta osa-alueesta. Yksi merkittävimmistä eroista ilmeni sairaalaan tulopäivänä otettujen aivokuvantamistutkimusten kohdalla. Viikonloppuna kuvantamistutkimus tehtiin tulopäivänä 43 prosentille ja arkipäivinä 48 prosentille. Viikonloppu heikensi myös aivohalvauspotilaiden ennustetta. Sunnuntaina sairaalan otettujen riski kuolla seitsemän päivän sisällä oli 11 prosenttia, kun arkipäivänä hoitoon joutuneiden vastaava luku oli 9 prosenttia. Aivohalvauksien vaikeusaste ei tutkijoiden mukaan selittänyt havaittuja eroja.

Tutkijat laskivatkin, että jos englantilaissairaalat toimisivat aivohalvauksen hoidon suhteen kuten arkipäivisin, kyettäisiin vuodessa ehkäisemään mahdollisesti jopa 350 kuolemantapausta. Lisäksi 650 aivohalvauksen sairastunutta voitaisiin kotiuttaa nykyistä aiemmin jo vajaan kahden kuukauden sisällä.

Sairaaloiden heikommat hoitovalmiudet viikonloppuisin kuten huonompi hoitohenkilökunnan saatavuus ja resurssit saattavat selittää niin sanottua viikonloppuvaikutusta. Tutkijoiden mukaan hoitoa voitaisiin todennäköisesti parantaa muun muassa kehittämällä aivoverenkiertohäiriöiden hoitoon ja varhaiskuntoutukseen erikoistuneita yksiköitä ja hoito-ohjelmia.

Aivohalvaus voi johtua joko aivovaltimon tukkeutumisesta tai vuotamisesta. Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaismiestä ja -naista. Heistä neljäsosa on työikäisiä.

Uutispalvelu Duodecim
Archives of Neurology. 2012:1-7. doi:10.1001/archneurol.2012.1030
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1212192

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje