Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Helikobakteeri saattaa altistaa koliikille

Helikobakteeri saattaa altistaa koliikille

Koliikin syynä on arveltu olevan useampia tekijöitä. Tuoreen Lähi-idässä tehdyn tutkimuksen mukaan yksi näistä saattaisi olla helikobakteeri-infektio.

Koliikilla tarkoitetaan imeväisikäisen runsasta selittämätöntä itkuisuutta. Kyseessä on tavallinen vaiva, joka useimmiten alkaa parin viikon iässä ja jatkuu 3–4 kuukauden ikään saakka. Yrityksistä huolimatta yksiselitteistä tekijää tai hoitoa koliikille ei ole löydetty.

Nyt Archives of Pediatric and Adolescent Medicine – lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin helikobakteerin ja koliikin yhteyttä ottamalla helikobakteerin ulostetesti 55 koliikkivauvalta sekä 30 verrokkivauvalta. Lapset olivat tutkimushetkellä 2 viikon - 4 kuukauden ikäisiä.

Tuloksista ilmeni, että 82 prosentilla koliikista kärsivistä vauvoista oli helikobakteeri. Vastaavasti helikobakteeria todettiin vain 23 prosentilla niistä vauvoista, joilla koliikkia ei ollut.
Tulokset viittaavat siihen, että helikobakteeri saattaisi olla yksi koliikille altistavista tekijöistä.

Helikobakteerin aiheuttama infektio on maailmanlaajuisesti katsottuna hyvin yleinen, mutta se on harvinaistunut länsimaissa hyvän hygienian ja antibioottien runsaan käytön seurauksena. Lasten helikobakteeri-infektio on useimmiten oireeton ja tartunta saadaan yleensä omilta perheenjäseniltä.

Uutispalvelu Duodecim
Archives of Pediatric and Adolescent Medicine 2012;166(7):648-650.
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1212219

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje