Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen kerryttää usein kiloja

Tupakoinnin lopettaminen kerryttää usein kiloja

Tupakoinnin lopettavien paino nousee vuoden sisällä keskimäärin neljästä viiteen kiloa. Tulos paljastuu BMJ-lehdessä julkaistusta katsauksesta, jossa uudelleen analysoitiin 62 tupakoinnin lopettamisesta ja painon yhteydestä raportoineen tutkimuksen tulokset.

Tuloksista ilmeni, että merkittävin painonnousu tapahtuu kolmen kuukauden sisällä tupakoinnin lopettamisesta. Painonmuutoksien vaihtelu on yksilötasolla huomattava. Noin joka kymmenes lopettaja lihoo enemmän kuin 10 kiloa. Toisaalta 16–21 prosenttia lopettajista painaa vuoden päästä vähemmän kuin vielä tupakoidessaan.

Tupakoinnin lopettamiseen liittyvä painonnousu johtunee useasta syystä. Lopettamisen yhteydessä perusaineenvaihdunta vähenee hiukan. Lisäksi tupakoinnin loppuessa makuaisti herkistyy uudelleen ja ruoka alkaa maistua paremmalta. Lopettamiseen saattaa liittyä myös fyysisenä oireena makeanhimoa.

Tutkijoiden mukaan tupakoinnin lopettamiseen liittyvä painonnousu on tärkeä huomioida, sillä painon nousun pelko voi ehkäistä tupakoinnin lopettamisyrityksiä. Lihominen voi myös johtaa uudelleen tupakoinnin aloittamiseen.

Painonnousu tupakoinnin lopettamisen jälkeen ei ole kuitenkaan kenelläkään väistämätöntä ja lisätutkimuksia tarvitaan selvittämään miten painonnousua voitaisiin ehkäistä optimaalisimmin.

Vaikka painonnousu voi hiukan heikentää tupakoinnin lopettamisen hyötyjä, on sen terveydellinen merkitys tupakoinnin lopettamisen rinnalla silti vähäinen.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e4439)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4439?etoc=

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje