Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Immuunivälitteisistä sairauksista kärsivät vanhukset voivat hyötyä vyöruusurokotteesta

Immuunivälitteisistä sairauksista kärsivät vanhukset voivat hyötyä vyöruusurokotteesta

Vyöruusurokotteen saaneet immuunivälitteisistä sairauksista kärsivät iäkkäät eivät näytä sairastuvan vyöruusuun lyhyellä tähtäimellä sen useammin kuin rokottamattomat potilastoverit. Päinvastoin rokotetta saaneet säästyivät vyöruusulta parin vuoden seurannassa muita useammin.

Vyöruusu on kivulias rakkulaihottuma, jonka syynä on vesirokon jäljiltä hermosolmukkeisiin uinumaan jääneen varicella-zosterviruksen eli vesirokkoviruksen aktivoituminen.

Immuunivälitteisistä sairauksista kuten nivelreumasta tai tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivien tiedetään olevan tavanomaista alttiimpia vyöruusulle. Suurentunut riski johtuu niin perussairaudesta kuin hoitoon käytetyistä immuunivastetta heikentävistä lääkkeistä. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan vyöruusun aiheuttamia haittoja vastaan kehitettyä rokotetta ei tulisikaan antaa immuunivastetta heikentäviä lääkkeitä saaville, sillä rokote sisältää elävää virusta ja saattaa laukaista vyöruusun.

Laajassa JAMA-lehdessä julkaistussa takautuvassa tutkimuksessa selvitettiin vyöruusurokotteen pitkän ja lyhyen aikavälin hyötyjä ja haittoja analysoimalla 18 700 immuunivälitteisestä sairaudesta kärsivän yli 60-vuotiaan miehen ja naisen tietoja. Yli 4 prosenttia tutkittavista oli saanut vyöruusurokotteen ja heistä 633 sai perussairautensa hoitoon biologisia lääkkeitä.

Tuloksista ilmeni, etteivät rokotetut sairastuneet vyöruusuun rokotusta seuraavien 42 päivän aikana sen useammin kuin rokottamattomat. Sen sijaan rokotetuilla havaittiin vähemmän vyöruusutapauksia kahden vuoden seurannassa. Rokotetuilla biologisia lääkkeitä saaneilla ei todettu yhtäkään tautitapausta rokotusta seuraavien 42 päivän aikana.

Tutkijoiden mukaan tulokset kyseenalaistavat nykyisiä vyöruusurokotteen vasta-aiheita käsittäviä suosituksia.

Uutispalvelu Duodecim
JAMA. 2012;308(1):43-49.
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1212306#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje