Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Katsaus: karpalo saattaa auttaa virtsatieinfektion ehkäisyssä

Katsaus: karpalo saattaa auttaa virtsatieinfektion ehkäisyssä

Karpaloa on suositeltu toistuvien virtsatieinfektioiden ehkäisyyn, vaikka näyttö sen tehosta on ollut ristiriitaista. Nyt arvostetussa Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistussa meta-analyysissä on saatu vahvistusta siihen, että karpalo saattaisi auttaa tiettyjä yksilöitä virtsatietulehdusten torjunnassa.

Taiwanilaiskatsauksessa uudelleen analysoitiin kymmenen karpalon ja virtsatieinfektioiden yhteyttä kartoittaneen tutkimuksen tulokset. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 1 500 ihmistä.

Analyysistä ilmeni, että karpaloa käyttävien riski sairastua virtsatieinfektioon oli noin kolmanneksen pienempi kuin karpalotuotteita käyttämättömien. Karpalon todettiin olevan tehokas virtsatietulehdusten estäjä erityisesti mehuna ja kahdesti päivässä nautittuna. Eniten karpalosta hyötyivät toistuvia tulehduksia saavat naiset, naiset yleisesti sekä lapset.

Tutkijoiden mukaan tulokset eivät silti aukottomasti osoita karpalon ehkäisevän virtsatieinfektioita. Uudelleen analysoidut tutkimukset olivat näet hyvin epäyhteneväisiä, minkä vuoksi tuloksiin on hyvä suhtautua varauksella.

Virtsatieinfektiot ovat yleisiä sairauksia erityisesti naisilla ja jopa puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatieinfektion elämänsä aikana. Tulehdusten riski lisääntyy selvästi vaihdevuosien jälkeen. Karpalon on uskottu vähentävän virtsatietulehduksia estämällä bakteerien tarttumisen rakon limakalvolle.

Uutispalvelu Duodecim
Archives of Internal Medicine 2012;172(13):988-996
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1213845

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje