Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabetes yhteydessä vanhuksen muistin heikentymiseen

Diabetes yhteydessä vanhuksen muistin heikentymiseen

Diabetesta sairastavien seitsemänkymppisten muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenevät nopeammin kuin terveiden, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Erityisesti tämä koskee diabeetikoita, joiden diabetes on vaikea.

Yhdysvaltalaisten Archives of Neurology -lehdessä julkaisemat tulokset perustuvat yhdeksänvuotiseen seurantaan, jonka aikana kolmentuhannen keskimäärin 72-vuotiaan kognitiivisia mielentoimintoja ja diabetesta selvitettiin useita kertoja.

Diabetesta seurannan alussa sairastavat menestyivät terveitä huonommin kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä tutkimuksen alkaessa sekä yhdeksän vuoden kuluessa tehdyissä uusissa testeissä.

Diabeetikoista heikoiten menestyivät ne, joiden sairaus oli vaikea ja veren glukoositasot korkeat, mikä viittaa diabetekseen liittyvän dementiariskin riippuvan taudin vaikeusasteesta ja hoidosta. Onkin mahdollista, että diabeteksen varhainen diagnosointi ja tehokas hoito voisivat hidastaa muistin heikkenemistä, mutta tämä pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistuneista neljännes sairasti diabetesta tutkimuksen alussa. Seurannan aikana alkanut diabetes ei liittynyt muistin heikkenemiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Neurology 2012;DOI:10.1001/archneurol.2012.1117)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1183076#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje