Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vihannekset voivat suojata haimatulehdukselta

Vihannekset voivat suojata haimatulehdukselta

Päivittäin vihanneksia syövät saattavat säästyä akuutilta haimatulehdukselta muita todennäköisemmin. Vaikutus selittyy luultavasti vihannesten sisältämillä antioksidanteilla, havainnon tehneet ruotsalaistutkijat kirjoittavat.

Vihanneksia pitää syödä vähintään 300 grammaa päivittäin, jotta haimatulehduksen riski pienenee, mikä tarkoittaa esimerkiksi 4–5 keskikokoista perunaa tai 3–4 tomaattia. Tämä todettiin verrattuna henkilöihin, joiden päiväannos jäi alle 100 grammaan.

Suojavaikutus oli suurin henkilöillä, jotka joivat päivittäin alkoholia tai olivat ylipainoisia. Tutkijat uskovat tämän johtuvan oksidatiivisesta stressistä, jota alkoholi ja liikakilot kummatkin lisäävät ja joka on yhdistetty haimatulekseen. Vihannesten antioksidantit puolestaan vähentävät oksidatiivista stressiä. Tämä mekanismi saattaa selittää laajemminkin vihanneksiin liitetyn suojavaikutuksen.

Tutkijat selvittivät myös tepsivätkö hedelmät vihannesten tavoin haimatulehdusriskiin, mutta ainakaan tässä tutkimuksessa vaikutusta ei ilmennyt. Tämä on yllättävää, sillä vihannesten tapaan myös hedelmissä on runsaasti antioksidantteja. Mahdollisesti ero johtuu hedelmien fruktoosista, joka saattaa lisätä oksidatiivista stressiä, tutkijat arvelevat.

Ruotsalaisten tulokset julkaistiin tieteellisessä Gut-lehdessä, ja ne perustuvat 80 000 aikuisen 46–84-vuotiaan terveystietoihin, jotka kerättiin kaksitoistavuotisen seurannan aikana. Ruokavalioitaan osallistujat arvioivat tutkimuksen alussa. Seurantavuosien aikana 320 osallistujalla todettiin akuutti haimatulehdus, joka ei liittynyt sappikivitautiin.

Uutispalvelu Duodecim
(GUT 2012;doi:10.1136/gutjnl-2012-302521)
http://gut.bmj.com/content/early/2012/06/08/gutjnl-2012-302521.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje