Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Munuaistautia sairastavien muisti heikkenee nopeammin

Munuaistautia sairastavien muisti heikkenee nopeammin

Kroonista munuaistautia sairastavat saattavat olla muita alttiimpia muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiselle, tuore tutkimus vihjaa. Munuaistauti voi lisäksi vaikeuttaa arkiaskareista suoriutumista.

Singaporelaistutkijoiden havainnot perustuvat 1 300 yli 55-vuotiaan singaporelaisen terveystietoihin. Osallistujien munuaisten toiminta, kognitiiviset kyvyt ja fyysinen toimintakyky selvitettiin tutkimuksen alussa ja uudestaan neljävuotisen seurannan päätteeksi.

Tutkimus osoitti munuaistautia sairastavien muistin ja muiden kognitiivisten kykyjen heikentyneen seurannan aikana todennäköisemmin kuin verrokkien, ja muutos oli sitä suurempi mitä heikommin munuaiset toimivat. Tämä koski myös osallistujia, jotka menestyivät hyvin muistitesteissä tutkimuksen alkaessa.

Fyysinen toimintakyky ja arkiaskareista selviytyminen vaikeutuivat nekin enemmän munuaistautia sairastavilla.

Tutkimuksessa huomioitiin monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia sekoittavia tekijöitä, mutta tästä huolimatta moni muukin seikka voi selittää munuaistautiin nyt liitetyt vaikutukset. Jos tulokset kuitenkin vahvistetaan uusissa tutkimuksissa, voisi munuaistaudin parempi hoitaminen ehkäistä tai hidastaa potilaiden muistin ja toimintakyvyn heikkenemistä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society DOI: 10.1111/j.1532-5415.2012.04043.x)
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2012.04043.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje