Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Skitsofrenialla ja autismilla mahdollisesti yhteisiä aiheuttajia

Skitsofrenialla ja autismilla mahdollisesti yhteisiä aiheuttajia

Tutkijat ovat löytäneet viitteitä skitsofrenian ja autismin välisestä yhteydestä. Heidän tulostensa mukaan autismin eri muotoja todetaan tavallista enemmän henkilöillä, joiden vanhemmat tai sisarukset ovat sairastaneet skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Havainto on vielä alustava, mutta se viittaa kyseisten häiriöiden mahdollisesti jakavan samoja riskitekijöitä.

Asiaa tutkittiin ruotsalaisten ja israelilaisten terveysrekisterien avulla, ja niiden perusteella autistisia häiriöitä on kolminkertaisesti jälkeläisillä, joiden vanhemmista toinen on sairastanut skitsofreniaa. Samanlainen yhteys havaittiin, jos henkilön sisaruksella oli todettu skitsofrenia. Myös vanhempien ja sisaruksen kaksisuuntainen mielialahäiriö, joka on läheistä sukua skitsofrenialle, suurensi autismiriskiä, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Skitsofrenia ja autismi on kummatkin yhdistetty raskauden aikaisiin poikkeamiin, jotka saattavat selittää nyt havaitun yhteyden. Tästä ei kuitenkaan ole vielä tutkimusnäyttöä, ja onkin vielä epävarmaa mistä yhteys johtuu.

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuvat muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot.

Autismi on noin 10 000 suomalaisella. Skitsofreniaa sairastaa arviolta 50 000.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiary 2012; doi:10.1001/archgenpsychiatry.2012.730)
http://archpsyc.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje