Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yksinäisyys lyhentää iäkkään elämää

Yksinäisyys lyhentää iäkkään elämää

Yksinäisyys voi elämänlaadun lisäksi viedä myös iäkkäiden elinvuosia. Yksinäisten kunto ja terveydentila myös heikkenevät nopeammin kuin muiden, Kalifornian yliopiston tutkimus osoittaa.

Tutkijat pitävät yksinäisyyttä perinteisten riskitekijöiden veroisena terveysvaarojen ennusmerkkinä, ja siksi siihen pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Vanhusten yksinäisyyteen tulisi tosin etsiä ratkaisuja jo pelkästään sen aiheuttaman psyykkisen kärsimyksen takia, tutkijat kirjoittavat.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat 1 600 keskimäärin 71-vuotiaan miehen ja naisen haastatteluihin. Neljä osallistujaa kymmenestä koki itsensä yksinäiseksi.

Kun tutkijat seurasivat osallistujia kuuden vuoden ajan, he havaitsivat yksinäisten pärjänneen selvästi muita huonommin. Yksinäisistä oli menehtynyt joka neljäs, kun muista menehtyi vain joka seitsemäs. Yksinäisten fyysinen toimintakyky oli lisäksi heikentynyt enemmän, mikä tarkoitti mm. vaikeuksia portaissa, käsien toiminnan huonontumista ja muunlaista arkitoimien vaikeutumista.

Tulokset ovat samansuuntaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa, joissa sosiaalisesti aktiivinen elämä on toistuvasti todettu terveyttä edistäväksi. Erilaiset harrastukset ja kaikenlainen sosiaalinen kanssakäyminen ovatkin merkittäviä vanhuusiän terveyteen vaikuttavia tekijöitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;doi:10.1001/archinternmed.2012.2649)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1188033#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje