Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ruotsalaistutkimus: Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa suurentaa sydänriskejä

Ruotsalaistutkimus: Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa suurentaa sydänriskejä

Vähän hiilihydraatteja ja runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio saattaa ruotsalaistutkijoiden mukaan suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, jos ruokavaliota noudattaa vuosikausia.

Ruotsalaisten tutkimus julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja siinä riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin seuraavien kuudentoista vuoden aikana suureni tasaisesti hiilihydraattien vähentyessä ja proteiinin lisääntyessä. Jokainen 20 gramman vähennys päivittäisessä hiilihydraattien saannissa ja 5 gramman lisäys proteiineissa suurensi sairastumisriskiä 5 prosenttia.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion sydänvaaroista on saatu ristiriitaisia tuloksia, mutta ruotsalaisten tutkimus on ehkä laadukkain asiasta tehty selvitys. Sekään ei silti ole menetelmällisesti aukoton, sillä epidemiologiset seurantatutkimukset ovat alttiita monille sekoittaville tekijöille, joiden huomioiminen on vaikeaa. Lisäksi osallistujien ruokavaliota kyseltiin vain kerran tutkimuksen alussa, joten monet ovat voineet muuttaa ruokavaliotaan seurannan aikana. Muun muassa näiden seikkojen takia tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Havainnot perustuvat 43 000 ruotsalaisnaisen terveystietoihin, jotka kerättiin kuudentoista vuoden ajalta. Seurannan alkaessa naiset olivat 30–49-vuotiaita, ja sen aikana heillä todettiin yhteensä 1 300 sydän- ja verisuonitautioiretta. Analyysissa otettiin huomioon energian saanti, ruokavalion rasvat sekä lukuisia sydänriskitekijöitä ja muita seikkoja, jotka olisivat voineet vääristää tuloksia.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:e4026)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e4026

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje