Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verikoe voisi parantaa rintasyövän ennustetta ja hoitoa

Verikoe voisi parantaa rintasyövän ennustetta ja hoitoa

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tavallinen verikoe saattaisi parantaa varhaisen vaiheen rintasyöpää sairastavien diagnosointia ja hoitoa. Mittaamalla verinäytteestä syöpäsolujen määrän pystyy mahdollisesti ennustamaan keiden syöpä todennäköisesti uusiutuu ja keiden ennuste on huono, he raportoivat.

Syöpäsolujen huomattiin kulkevan verenkierron mukana vasta hiljattain, mutta aiemmat havainnot koskevat etäpesäkkeitä muodostaneita syöpiä. Veressä kiertäviä syöpäsoluja löydettiin kuitenkin nyt myös varhaista rintasyöpää sairastavilta, joiden syöpä ei ole levinnyt muualle kehoon.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Lancet Oncology -lehdessä, ja siinä syöpäsoluja löytyi joka neljännen rintasyöpäpotilaan verinäytteistä. Näistä potilaista joka seitsemännen syöpä uusiutui ja joka kymmenes menehtyi tutkimuksen aikana vuosina 2005–2010. Potilaista, joiden veressä syöpäsoluja ei ollut, menehtyi vain kaksi sadasta ja syöpä uusiutui vain kolmella sadasta. Tutkimukseen osallistui 300 rintasyöpäpotilasta.

Tutkijat huomauttavat tutkimustensa olevan vielä varhaisessa vaiheessa, joten vielä ei ole varmaa miten hyvin syöpäsolujen mittaaminen verinäytteistä auttaa syöpäpotilaita käytännössä. Jos menetelmä todetaan hyväksi riittävän monissa lisätutkimuksissa, voisi verikokeen avulla tunnistaa potilaat, jotka todennäköisimmin hyötyisivät lisähoidoista varhaisessa vaiheessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Oncology 2012;DOI:10.1016/S1470-2045(12)70209-7)
http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(12)70209-7

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje