Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psyykkinen ahdinko liittyy aivohalvauskuoleman vaaraan

Psyykkinen ahdinko liittyy aivohalvauskuoleman vaaraan

Ahdistus, alakuloisuus ja muut psykologiset vaikeudet ovat tunnettuja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Nyt niiden on osoitettu myös suurentavan vaaraa kuolla aivohalvaukseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan psyykkiset vaikeudet liittyivät aivohalvauksista ja muista aivoverenkierron häiriöistä johtuviin kuolemiin, ja tuo yhteys oli sitä vahvempi mitä enemmän psyykkisiä vaikeuksia henkilöllä oli. Myös riski kuolla iskeemisiin sydänsairauksiin oli tällöin suurempi kuin osallistujilla, jotka eivät kokeneet psyykkistä ahdinkoa.

Havainnot tehtiin seuraamalla 67 000 keskimäärin 55-vuotiasta miestä ja naista kahdeksan vuoden ajan. Osallistujien masennus- ja ahdistusoireet ja muut psyykkisestä ahdingosta kertovat seikat selvitettiin tutkimuksen alussa. Seurannan aikana 2 400 osallistujaa menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin. Näistä 560 johtui aivoverenkierron sairauksista.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2012;doi:10.1503/cmaj.111719)
http://www.cmaj.ca/content/early/2012/06/18/cmaj.111719.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje