Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Makkara mahdollisesti diabetesriski

Makkara mahdollisesti diabetesriski

Runsaasti makkaraa, pekonia ja muita teollisesti prosessoituja lihatuotteita syövät saattavat altistaa itsensä aikuistyypin diabetekselle, hollantilaistutkimus vihjaa. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin.

Hollantilaisten tutkimuksessa prosessoituja lihoja eniten syövät sairastuivat diabetekseen lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin vähiten syövät. Myös prosessoimaton punainen liha liittyi diabetesriskiin, mutta tarkemmassa analyysissä tämä selittyi osallistujien ylipainolla. Kanan ja muun siipikarjan syöminen ei vaikuttanut diabeteksen todennäköisyyteen.

Yhteys johtunee prosessoitujen lihojen suuresta nitraatti- ja suolapitoisuudesta, mutta luultavasti myös muu ruokavalio ja elintavat vaikuttavat siihen. Teolliset lihatuotteet saattavat altistaa lisäksi sydän- ja verisuonitaudeille, aivohalvauksille ja monille syöville, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä. Siihen osallistui 4 300 tervettä hollantilaista, joista 460 sairastui aikuistyypin diabetekseen keskimäärin kaksitoistavuotisen seurannan aikana.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2012;35:1499–1505)
http://care.diabetesjournals.org/content/35/7/1499.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje