Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Sikainfluenssa saattoi olla luultua tappavampi

Tutkimus: Sikainfluenssa saattoi olla luultua tappavampi

Vuonna 2009 ympäri maapalloa levinnyt H1N1-sikainfluenssaepidemia saattoi vaatia jopa satojen tuhansien hengen eikä vain kymmenien tuhansien, kuten on tähän asti arvioitu.

Lancet-lehden julkaisema uusi arvio on ensimmäinen, missä H1N1-pandemian kuolleisuusvaikutuksia on arvioitu maailmanlaajuisesti.

WHO:n aikaisemmat arviot perustuivat vuosina 2009–2010 laboratorioissa varmistettuihin H1N1-kuolintapauksiin, mikä tunnetusti tavoittaa vain osan tapauksista. Kun laskuihin otetaan mukaan myös muut kuolemat, nousee ensimmäisen pandemiavuoden aikana kuolleiden määrä 18 000:sta todennäköisesti kokoluokkaan 150 000–580 000, tutkijat kirjoittavat.

Noin puolet kuolemista tapahtui Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa. Lisäksi valtaosa kuolleista oli alle 65-vuotiaita, mikä erottaa H1N1:n tavallisista influenssakannoista.

Arvio perustui rekisteritietoihin kahdestatoista maasta, joissa kirjattiin kuolemien lisäksi influenssaoireita potevien lukumäärä. Tutkijat huomauttavat, että luotettavien tietojen puuttuessa monista maista uusikaan arvio ei ole aukoton etenkään kehitysmaiden osalta, mutta todennäköisesti se antaa aikaisempaa paremman kuvan H1N1-pandemian vaikutuksista.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2012;http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(12)70121-4)
http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(12)70121-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje