Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Otsonin sydänhaitoista lisää todisteita

Otsonin sydänhaitoista lisää todisteita

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jo muutaman tunnin otsonialtistus saattaa aiheuttaa ihmisessä sydänsairauksia edistäviä muutoksia. Pienen kokeellisen tutkimuksen havainnot pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne saattavat selittää, miksi otsoni on yhdistetty mm. suurentuneeseen kuolleisuuteen.

Yhdysvaltaisten kokeessa 23 tervettä ja vapaaehtoista 19–33-vuotiasta hengitti kahden tunnin ajan 0,3 ppm otsonia sisältävää ilmaa polkiessaan välillä kuntopyörää. Tuloksia verrattiin kontrollikokeeseen, jossa osallistujat hengittivät tavallista ilmaa.

Yksikään osallistuja ei oireillut otsonista, mutta pian kokeen jälkeen ja seuraavana aamuna tehdyt testit osoittivat altistuksen muuttaneen osallistujien sydänrytmiä sekä suurentaneen interleukiini 1 betan pitoisuuksia veressä, mikä viittaa lievään tulehdukseen. Samaan aikaan pienentyi plasminogeenin aktivaattorin estäjän ja plasminogeenin pitoisuus, mikä saattaa edistää veritulppien muodostumista.

Havaitut muutokset olivat tilapäisiä ja hävisivät vähitellen, mutta jatkuessa vuosikausia ne saattavat altistaa sydänoireille. Pelkkien merkkiaineiden muutosten perusteella on kuitenkin vaikea sanoa millainen vaikutus on käytännössä.

Hengitysilman otsoni muodostuu auringonvalon vaikutuksesta lähinnä liikenteen ja teollisuuden päästöistä. Otsoni mm. ärsyttää silmiä ja kurkkua ja aiheuttaa hengitysoireita. Otsonipitoisuudet ovat suurimmillaan aurinkoisella säällä. Suomeen suuri osa otsonista kulkeutuu Keski-Euroopasta.

Tulokset julkaistiin Circulation-tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012)
www.circulation.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje