Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikenteen melu mahdollisesti sydänkohtausten riskitekijä

Liikenteen melu mahdollisesti sydänkohtausten riskitekijä

Autoliikenteen melu voi tanskalaistutkimuksen mukaan herkistää sydänkohtauksille, jos melulle altistuu jatkuvasti. Onkin mahdollista, että autojen meluhaittojen vähentäminen vähentäisi myös sydänkohtauksia.

Tanskalaisten tulosten perusteella sydänkohtausriski kohoaa tasaisesti melutason noustessa ja havaitaan riippumatta asukkaiden iästä, sukupuolesta, koulutuksesta, elintavoista tai ilmansaasteista. Tämä huomattiin seuraamalla 57 000 tanskalaista kaupunkilaista 50–64-vuotiasta kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana osallistujilla todettiin yhteensä 1 600 sydänkohtausta.

Melu voi altistaa sydänoireille monellakin tapaa, mutta tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Mahdollisesti melu aktivoi sympaattista hermostoa ja sitä kautta nostaa mm. verenpainetta ja sydämen sykettä ja aiheuttaa myös muita stressireaktioita. Öisin melu voi myös haitata unta, mikä vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan ja hormonitasoihin ja välillisesti altistaa sydänoireille, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaisi PLoS ONE -tiedelehti.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS ONE 2012; doi:10.1371/journal.pone.0039283)
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0039283#abstract0

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje