Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suomi huippua lasten tapaturmien ehkäisykeinoissa - tapaturmakuolemia silti liikaa

Suomi huippua lasten tapaturmien ehkäisykeinoissa - tapaturmakuolemia silti liikaa

Suomi on ollut Euroopan ahkerin lasten tapaturmia ja tapaturmakuolemia ehkäisevässä lainsäädännössä, 31 Euroopan maata kattava selvitys osoittaa. Tästä huolimatta Suomi jää alle 19-vuotiaiden tapaturma- ja väkivaltakuolleisuudessa 22. sijalle poikien osalta ja 17. sijalle tyttöjen osalta.

Parhaiten vertailussa menestyivät Hollanti ja Ruotsi, missä vuosittain vain viisi lasta sadastatuhannesta menehtyy tapaturmaisesti. Suomessa luku on yhdeksän.

Heikoin tilanne on Liettuassa, missä joka vuosi sadastatuhannesta alle 19-vuotiaasta menehtyy 24 sekä Bulgariassa, Romaniassa ja Latviassa, missä tapaturmissa kuolee 16–17 lasta sadastatuhannesta.

Euroopassa hukkumiset, putoamiset, tukehtumiset, myrkytykset ja muut tapaturmat vaativat yhden lapsen hengen joka tunti.

Suomen osalta vertailu osoittaa, etteivät pelkät lait ja säädökset riitä, vaan ne pitää myös saada käytäntöön. Jos Suomen tilanne olisi sama kuin Hollannissa, noin puolet lasten ja nuorten tapaturma- ja väkivaltakuolemista olisi estynyt. Vuonna 2009 tapaturmaisesti kuoli 126 suomalaislasta ja -nuorta.

Arviointiraportin teki European Child Safety Alliance, ja siitä uutisoi British Medical Journal.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;344:e4008)
http://www.bmj.com/content/344/bmj.e4008

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje