Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Joka kahdeksas sydänpotilas kärsii traumaperäisestä stressireaktiosta

Joka kahdeksas sydänpotilas kärsii traumaperäisestä stressireaktiosta

Traumaperäistä stressireaktiota pidetään usein sotaveteraanien ja väkivallan uhrien vaivana, mutta monille se kehittyy myös sydänkohtauksen tai muun vakavan sydänoireen seurauksena. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan stressireaktio saattaa kehittyä joka kahdeksannelle sydänpotilaalle.

Traumaperäistä stressihäiriötä poteva kärsii muun muassa toistuvista painajaista ja pyrkii välttelemään traumaattisesta tapahtumasta muistuttavia tilanteita, mutta myös fyysisemmät oireet kuten verenpaineen nousu ja sydämen sykkeen kohoaminen ovat yleisiä.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa traumaperäinen stressihäiriö lisäsi myös potilaiden vaaraa sairastua uusiin sydänoireisiin ja kuolla niihin seuraavien kolmen vuoden aikana, joten häiriön hoitaminen saattaisi suoda lisävuosia sydänpotilaille. Tämä tosin pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Havainnot perustuvat 24 tutkimuksen meta-analyysiin, joka kattoi yhteensä 2 400 sydänpotilaan terveystiedot. Tulokset julkaistiin PLoS One -tiedejulkaisussa

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS One 2012)
http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0038915

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje