Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnea liitoksissa diabeetikoiden hermostosairauteen

Uniapnea liitoksissa diabeetikoiden hermostosairauteen

Aikuistyypin diabetesta sairastavat saattavat olla alttiimpia ääreishermoston neuropatialle, jos he sairastavat myös uniapneaa, brittitutkijat ovat havainneet.

Uniapnea on yleinen diabeetikoilla, joten jos se altistaa neuropatian kehittymiselle, uniapnean hoitaminen voisi auttaa monia välttymään sairastumiselta. Diabeettinen neuropatia on yleinen diabeteksen liitännäissairaus, johon sairastuu noin kolmannes diabeetikoista.

Brittien havainnot perustuvat runsaan kahdensadan aikuistyypin diabetesta sairastavan otokseen. Potilaat olivat keskimäärin 57-vuotiaita, ja heistä 65 prosenttia sairasti myös obstruktiivista uniapneaa.

Kun tutkijat selvittivät kuinka moni potilaista oli sairastunut neuropatiaan, he havaitsivat sairastumisriskin suuremmaksi uniapneaa potevilla. Riski myös suureni mitä vaikeampia uniapneaoireet olivat. Uniapneaa sairastavista 60 prosentilla oli todettu neuropatia, kun muista potilaista vain 27 prosenttia oli sairastunut siihen.

Tulokset eivät vielä tarkoita, että uniapnea aiheuttaisi diabeetikoille neuropatiaa, mutta niin voi hyvinkin olla. Uniapneaan liittyy tulehdusta ja oksidatiivista stressiä, jotka voivat edistää neuropatiaa. Uniapnea liittyi tässä tutkimuksessa myös pienten verisuonten heikentyneeseen verenkiertoon, mikä myös voi selittää neuropatiayhteyttä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2012)
http://ajrccm.atsjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje