Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uusi tuberkuloosilääke tuo toivoa vastustuskykyisten bakteerikantojen hoitoon

Uusi tuberkuloosilääke tuo toivoa vastustuskykyisten bakteerikantojen hoitoon

Tuoreen tutkimuksen mukaan uusi tuberkuloosin hoitoon kehitetty lääke näyttäisi tehoavan myös potilailla, joiden keuhkotuberkuloosi on vastustuskykyinen nykyisille lääkkeille. Jos lääkkeen teho varmistuu lisätutkimuksissa, voi siitä olla suuri apua lukuisille potilaille. Vastuskykyiseen tuberkuloosin sairastuu vuosittain noin 400 000 ihmistä.

New England Journal of Medicinen julkaisemassa tutkimuksessa kyseistä delamanidi-lääkettä annettiin vastustuskykyistä keuhkotuberkuloosia sairastaville potilaille, jotka saivat jo suositusten mukaista yhdistelmälääkitystä. Heitä verrattiin lumevalmistetta ja yhdistelmälääkkeitä saaviin. Delamanidia annettiin joko 100 mg tai 200 mg kahdesti päivässä.

Kahden kuukauden hoidon seurauksena delamanidia saaneista joka toisen yskösviljelyt viittasivat tuberkuloosin parantuvan, kun lumevalmistetta saaneilla niin kävi vain joka kolmannelle. Näin ollen delamanidi vaikuttaa hyvältä lisältä nykyisin käytössä oleviin yhdistelmälääkityksiin.

Tutkimukseen osallistui 480 usealle tuberkuloosilääkkeelle vastuskykyistä keuhkotuberkuloosia sairastavaa aikuista. Heistä 160 satunnaistettiin lumeryhmään ja loput joko 100 mg:n tai 200 mg:n lääkitykseen.

Tuberkuloosiin sairastuu vuosittain noin neljäsataa suomalaista, mikä on kansainvälisesti hyvin vähän. Myös lääkkeille vastustuskykyiset kannat ja tarttuva keuhkotuberkuloosi ovat meillä harvinaisia. Tuberkuloosi on kuitenkin levinnyt muualla maailmassa HIV:n ja vastustuskykyisten kantojen yleistyttyä etenkin kehitysmaissa. Suomalaisten kannalta lähimmät ongelma-alueet ovat Venäjä ja Viro, missä myös lääkeresistentti tuberkuloosi on yleistynyt.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2012;366:2151–2160)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1112433

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje